donderdag 30 mei 2013

Max Havelaar is een romanticus


De Max Havelaar van Eduard Douwes Dekker is waarschijnlijk het bekendste boek uit de periode van de romantiek. Douwes Dekker is de echte naam van de schrijver die schreef onder het pseudoniem ‘Multatuli’ (Multa-tuli betekent letterlijk ‘ik heb veel gedragen’). Binnen een maand schreef hij op een zolderkamertje van een Brussels hotel dit boek, dat later uit zou groeien tot één van de grootste klassiekers uit de Nederlandse literatuur. Het boek gaat over zijn ervaringen in Lebak, een deel van de toenmalige kolonie Nederlands-Indië (het huidige Indonesië).  De Max Havelaar is niet zomaar één van de bekendste boeken uit de romantiek, het is namelijk ook heel representatief voor deze periode.
De romantiek is een periode die bekend staat als een dromerig, fantasierijk weerwoord op de voorbije eeuw van verlichting. De romantici keerden zich fel tegen de overheersing van het verstand, terwijl de verlichters juist erg de nadruk op de rede hadden gelegd. In de periode van de romantiek heerste een grote liefde voor de natuur en voor het vreemde, exotische. Ook streed men voor een betere wereld, voor vrijheid, gelijkheid en broederschap.
Veel mensen denken bij het woord ‘romantiek’ al snel aan een romantisch liefdesverhaal. Dat hoeft niet zo te zijn, maar het is wel een geliefd thema tijdens de romantiek. Zo wordt in de Max Havelaar het liefdesverhaal van de Lebakse Saïdjah en Adinda verteld. Ook het ‘exotisme’, het fantaseren over andere, verre bestemmingen, is kenmerkend voor de romantiek. Het grootste deel van het verhaal over Max Havelaar speelt zich dan ook af in Lebak.
Bovendien is de romantiek een humor cultus: de romantici zijn niet wars van een beetje ironie. Dit is heel goed terug te zien in de Max Havelaar. Multatuli zet het fictieve personage Batavus Droogstoppel met zoveel overtuiging en overdrijving neer, dat je de ‘makelaar in koffie, lauriergracht no. 37’ al haast vanaf bladzijde één niet meer serieus neemt. Het ironische hieraan is, dat Multatuli met deze ene personage een hele groep Hollandse zakenlieden weergeeft. Die hij op deze manier allemaal bestempeld als dom, conservatief en bovenal: schijnheilig.
Wat echter tegenstrijdig lijkt te zijn, is dat de romantici zich fel tegen de overheersing het verstand keerde, terwijl telkens de nadruk wordt gelegd op Havelaars geweldige intelligentie. Er worden heel wat bladzijden gebruikt om te vertellen hoe slim Max Havelaar wel niet is. Toch is ook dit niet helemaal een tegenstelling. Men smulde in de romantiek ook van ‘romantische helden’, zoals Havelaar, die strijden voor een betere wereld. Max Havelaar is met al zijn deugden en goede eigenschappen natuurlijk een ware held. Ook strijd hij voor vrijheid, gelijkheid en broederschap. Zo wordt het boek afgesloten met de bijna beroemd geworden zinnen: “Want aan U draag ik mijn boek op, Willem III, … keizer van ’t prachtige rijk van insulinde … Aan U durf ik met vertrouwen te vragen of ’t Uw keizerlijke wil is: Dat Havelaar wordt bespat met de modder van Slijmeringen en Droogstoppels? En dat daarginds Uw meer dan dertig miljoenen onderdanen worden mishandeld en uitgezogen in Uw naam?”
Al met al is de Max Havelaar dus een typische romanticus. Hij woont in een vreemd, exotisch land en krijgt te maken met ironische personages als Batavus Droogstoppel. Bovendien hangt hij gedurende het hele boek de ‘romantische held’ uit door op te komen voor de rechten van zijn Javaanse rijksgenoten. De Max Havelaar is absoluut de moeite waard om te lezen, alleen al vanwege de prachtige en gevarieerde schrijfstijl. Hou er echter wel rekening mee dat diezelfde schrijfstijl en het ietwat trage tempo het moeilijk maken om niet af te haken. Als je van klassiekers houdt, is dit zeker een boek dat je gelezen moet hebben!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten